I den här guiden beskriver vi vilka föreskrifter som gäller för komplementbyggnader och vissa tillbyggnader i Hemfints sortiment. Oavsett om bygglov behövs eller ej kan det finnas andra regler som är viktiga att känna till, exempelvis regler runt strandskydd samt i viss fall medgivande från ägaren av grannfastigheten.
Innehållsförteckning:
Friggebodar (& förråd)
Växthus (ej väggfasta) upp till 15 m²
Skärmtak (altan, entre & balkong)
Attefallshus samt garage & carport (upp till 25 & 30 m²)
Väggfasta växthus (upp till 15 m²)
Inglasad altan (upp till 15 m²)
Uterum (över 15 m²)
Fritidshus eller nybyggnation över 25 & 30 m²
Övrig viktig information & länkar
Bygglov behövs ej
För nedan beskrivna fasadändringar, friggebodar och växthus finns inget krav om bygglov. Det finns dock fortfarande en del viktiga regler och föreskrifter man måste känna till, speciellt utmärkande bland dem är om man bygger inom strandskyddat område. Strandskyddsområdet sträcker sig normalt upp till ett avstånd mellan 100-300 m från strandkanten till hav, sjö eller vattendrag. För detta kan det krävas strandskyddsdispens från Byggnadsnämnden i berörd kommun.
Friggebodar & förråd
Grundläggande föreskrifter för friggebodar är enligt följande: En eller flera bodar får byggas på tomten som komplementbyggnad (till ett en- eller två-bostadshus) i närheten av huset. Bodarnas sammanlagda yta får dock inte överstiga 15 m². Boden/ bodarna får i höjd ej överstiga 3 m från mark till taknock. Om ett förråd/ en bod byggs på sluttande mark, beräknas höjden från den direkt intilliggande markens medelnivå.
Skall boden byggas inom ett avstånd av 4,5 m från tomtgränsen krävs grannens uttryckliga medgivande, sådant medgivande bör inhämtas skriftligt.
Planerar man att bygga inom en radie på (vanligen) 100 m från vatten, måste som ovan nämnts strandskyddsdispens inhämtas från Byggnadsnämnden. Friggebodar får byggas på s.k prickmark, utan hänsyn till vad detaljplanen säger om hur stor del av tomtytan det får byggas på.
- Hemfints friggebodar hittar du här
- Här hittar du förrådsbyggnader & redskapsbodar (föreskrifter för förråd över 15 m² - se attefallshus).
Bygglov & växthus
För fristående växthus med yta upp till 15 m² gäller samma föreskrifter som för friggebodar. OBS! andra regler kan gälla för väggfasta växthus. Läs mer om det nedan under Bygglov eller anmälan om bygglov kan behövas.
- Här finner du vårt växthussortiment
Skärmtak (& paviljonger)
Följande gäller för skärmtak över: balkong, entré, uteplats samt altan (ej inglasad altan). I anslutning till och upp till 3,6 m från bostadshuset kan ett eller flera skärmtak av en sammanlagd yta om 15 m² uppföras utan bygglov. Där paviljongen inte kan uppföras enligt föreskrifter för skärmtak kan den uppföras enligt förskrifter för friggebod. Hemfints skärmtak och paviljonger finns i kategorierna:
Bygglov eller anmälan om byggstart kan behövas
Nedan går vi igenom tillbyggnader, komplementbyggnader och komplementbostäder som i regel kräver anmälan om byggstart men ej bygglov. För garage och carportar kan samma föreskrifter som för attefallshus upp till 25 m² (komplementbyggnad) tillämpas. För att få bygga ett 30 m² stort attefallshus - en s.k komplementbostad måste huset också uppföras så att det kan användas som just bostad, d.v.s inkludera bl.a: toalett, dusch samt kök mm.
För inglasade altaner och väggfasta växthus upp till 15 m² kan det behövas bygglov, men i regel endast anmälan om byggstart
För attefallshus gäller
Attefallshus får i regel (läs om undantagen nedan) uppföras utan bygglov, däremot krävs anmälan om byggstart. Anmälan om byggstart skall ställas till byggnadsnämnden i berörd kommun.
Dimensionerna på ett attefallshus får (i form av komplementbyggnad) inte överstiga en yta max 25 m² (samt i form av komplementbostad inte överstiga en yta om max 30 m²) och en taknockshöjd om max 4 m.
Undantag. Nära vatten (strandskydd - normalt 100 m), allmän väg eller järnväg kan särskilda föreskrifter gälla, vilka kan skilja från kommun till kommun och för dessa områden krävs i regel dispens. I vissa fall kan även bygglov krävas för attefallshus i områden som byggnadsnämnden i detaljplanen angett som värdefull miljö eller särskilt värdefulla. Är du osäker på hur regelverket ser ut i just din kommun, kontakta byggnadsnämnden och försäkra dig om vad som gäller.
- Hemfints attefallshus finns här & här vårt utbud av garage
Inglasade uterum & väggfasta växthus (max 15 m²)
För en- och två-bostadshus behövs generellt inget bygglov när du uppför ett inglasat uterum eller ett väggfast växthus. Max-dimensioner för dessa lovbefriade tillbyggnader är: de inte får överstiga 15 m² och de får inte vara högre än bostadshuset taknockshöjd. Även om du inte behöver bygglov för dessa, måste du ansöka om byggstart. Om någon del av tillbyggnaden kommer att hamna inom 4.5 m från tomtgränsen, skall du även här försäkra dig om grannens medgivande.
Utanför av kommunen detaljplanerat område är det inte säkert att bygglov eller anmälan om byggstart behövs för inglasat uterum eller väggfast växthus . Är du osäker på huruvida din tomt ligger inom detaljplanerat område eller vill anmäla byggstart, så vänd dig till byggnadsnämnden i kommun.
- Här hittar du Hemfints väggfasta växthus
För dessa byggnader & tillbyggnader krävs bygglov
För nybyggnation av fritidshus samt inglasade altaner över 15 m² krävs bygglov. Utanför detaljplanerat område kan det ibland gå att uppföra tillbyggnader större än 15 m² bygglovsfritt, detta avgörs av byggnadsnämnden i varje enskild kommun. För regler runt nybyggnation och större tillbyggen rekommenderar vi ett besök hos Boverket, följ länkarna under Övrig information nedan.
- Här hittar du Hemfints fritidshus samt sortiment av inglasade altaner över 15 m².
Hemfints sida Bygga utan bygglov är till för att ge våra kunder snabb rådgivning. Vår sida uppdateras kontinuerligt, lagar och regler på ämnet bygglov kan dock hastigt förändras. Därför friskriver vi oss ifrån såväl större som mindre ändringar av dessa regler. Informationen vi tillhandahåller skall inte betraktas som regelverk. För kontinuerligt uppdaterad och exakt information rekommenderar vi Boverkets sidor: