U-värde är det värdet som betecknar ett materialskikts isoleringsförmåga och används frekvent vid beskrivning av ytterdörrar & fönsters isoleringsvärden. Värdet kan också benämnas som värmegenomgångskoefficient. Värmegenomgången genom ett material skall vara så låg som möjligt för att vara så välisolerande som möjligt. Alltså, desto lägre U-värde desto bättre isoleringsvärde. Texter och bilder i guiden beskriver fönster, samtlig information och samtliga resonemang går dock att läsa in även för ytterdörrar.
Innehållsförteckning:
- Vad exakt anger U-värde
- Gradtimmar
- Långsiktig vinst vid fönsterbyte (räkneexempel)
- Fördelar med 3-glasfönster
- Fördelar med 2-glasfönster
- Övrig fönsterinformation
Vad exakt anger U-värdet?
U-värdet betecknas U och enheten skrivs Watt/ m²·kelvin. Enheten beskriver den uppmätta värmeförlusten (i watt per timme) över en yta om en kvadratmeter vid en grad temperaturskillnad mellan fönstrets/ytterdörrens inner- och yttersida.
Exemplet ovan beskriver för enkelhetens skull 1° temperaturskillnad mellan in- och utsida på ett fönster. Värmeförlusten är 1,3 W per timme genom ett 1 m² stort fönster, vilket ger U-värdet 1,3
U-värdet 1,3 som i bildexemplet ovan är ett vanligt värde på ett nytt 2-glasfönster (ypperliga för exempelvis sommarstugor som endast används under sommarhalvåret - läs mer om specifikt moderna 2-glasfönster längre ner).
Gradtimmar sätter pris på U-värdet
För att mäta vad u-värdet egentligen betyder för din elräkning, behöver du veta hur många gradtimmar din uppvärmning utsätts för. Värdet beror på två faktorer, var i landet du bor samt önskad inomhustemperatur.
Antalet gradtimmar räknas ut genom att ta antalet timmar om året då huset behöver uppvärmning, gånger temperaturskillnaden i grader mellan inom- och utomhustemperatur under dessa timmar (uppvärmningstimmar x temperaturskillnad = gradtimmar). Se tabell nedan över ungefärliga antal gradtimmar för södra, norra och mellersta Sverige vid fyra olika inomhustemperaturer.
Zon |
Inomhustemperatur°C |
|||
|
21° |
22° |
23° |
24° |
Norrbotten |
184* |
192* |
199* |
209* |
Gävleborg |
131* |
138* |
144* |
150* |
Skåne |
106* |
112* |
117* |
123* |
*gradtimmar i tusental timmar per år |
När man skaffat sig en idé om hur många gradtimmar som går förbi bostaden på ett år, kan det vara lönt att börja räkna på hur stora energivinster som kan göras vid uppgradering och byte till nya fönster.
Minskad energiförlust vid fönsterbyte (exempel att räkna på)
Gamla kopplade 2-glasfönster har ett U-värdet på ca 3 och nya 3-glas energifönster från Hemfint har ett U-värde på 1,1. För att på ett tydligare vis sätta värdena i relation till uppvärmningskostnader och energiförluster, går vi nedan igenom ett exempel på energivinst vid fönsterbyte från äldre till nya fönster av ovan nämnda modeller.
Vårt exempel - en fristående (normalstor 120 m²) villa, el-uppvärmd till 23° med 20 m² fönsterytor, belägen strax norr om Gävle. Fönstren som skall bytas ut, är som sagt kopplade 2-glasfönster med U-värde 3 och skall bytas till 3-glasfönster med U-värde 1,1.
|
Om ditt hus är uppvärmt med direktverkande el och elpriset ligger på 1 kr / kWh kommer du enligt ovan exempel spara in 5472 kr per år i sänkta elkostnader.
3-glasfönster
Välj 3-glasfönster när du vill ha god komfort året om! Trots att 3-glasfönster bara håller ett 0,2-0,3 lägre U-värde än 2-glasmodeller, är 3-glasen ändå överlägsna när man vill ha ett så gott skydd som möjligt mot kallras och kalldrag. Kalldrag är den kyla du känner när värmen från din egen kropp söker sig mot kallare yta och kallras är benämningen på den luftcirkulation som bildas när när varmare luft möter kallare luft i anslutning till en dörr eller ett fönster. Läs vidare mer utförligt nedan om kallras & kalldrag.
Förutom att 3-glasmodeller är de mest väl isolerande alternativen i utbudet är det också de mest ljudisolerande. Därför passar dessa fönstertyper extra bra om man bor i stadsmiljö eller nära tyngre trafikerade vägar.
- Se samtliga Hemfints 3-glasfönster
2-glasfönster
Hemfints 2-glasfönster håller låga U-värden (de flesta modeller 1,3), dessutom är de en god portion billigare! Den lägre prislappen och den ringa skillnaden i U-värdet gör dem ofta väldigt attraktiva. För sommarstugor eller andra typer fritidsboende som bara värms upp under sommaren, med underhållsvärme eller bara bebos kortare stunder under vinterhalvåret, är 2-glasfönster det klart bästa och mest ekonomiska alternativet. Väljer man 2-glas i sitt åretruntboende finns det dock ett par saker man bör känna till. Både 2- och 3-glasmodeller är tillverkade med energiglas samt isolerande argongas i luftspalten mellan rutorna, vilket bidrar till de låga U-värdena. Den tredje (och innersta) rutan i 3-glas motverkar dock extra effektivt kallras. De luftströmmar som kallraset orsakar upplevs av många som obehagliga.
- Se samtliga Hemfints 2-glasfönster
Vad är kallras & kalldrag?
När temperaturen utomhus är lägre än inomhus är det i första hand dina fönster som utsätts för isolerande prövningar. När uppvärmd luft inuti ditt hus kommer i kontakt med husets fönsterrutor kommer denna lufta att börja kyls ned. Den nedkylda luften sjunker och sprider ut sig över golvnivån tills den når så långt in i rummet att den börjar värmas upp igen. Samtidigt som luften värms och stiger pressar den undan mer luft som i sin tur kommer att kylas ned mot fönstren. Desto sämre fönster, desto mer påtaglig kommer denna luftcirkulation att vara och det är detta som kallas kallras. (OBS!) Temperaturskillnaden mellan svalare och varmare luft, behöver i inte vara speciellt stor för att luftdraget - kalldraget som bildas i sig skall kännas obehagligt. Kallras kan i viss mån motverkas genom att radiatorer placeras ut under fönstren men för att erhålla bästa möjlig skydd och komfort, rekommenderar vi alltid 3-glasfönster i åretruntboende.
Illustration över luftström orsakade av s.k. kallras. OBS! Temperaturerna på bilden är endast utsatta i illustrativt syfte och har inte att göra med något speciellt fönster eller boende.
Kalldrag eller strålningsdrag som det också kallas är den värmeväxling som sker mellan din egen kropp och omgivningen. Strålningsdraget börjar bli påtagligt när det skiljer mer än 15° mellan mellan din kroppsyttertemperatur (ca 30° ink tunna kläder) och närliggande kallare yta, som exempelvis en fönsterruta.
Övrig fönsterinformation
Vill du göra ditt fönsterbyte till en ekonomiskt ännu mer lönsam affär, kan du göra bytet på egen hand? Rådgivning och tips på hur du byter, mäter och specialmått-beställer fönster själv hittar du via våra andra fönsterguider nedan.
- Att byta fönster själv (Hemfints egen fönsterbytarguide)
- Modulmått - Så mäts fönster & ytterdörrar
- Måttbeställa fönster (så skriver du en offertförfrågan om specialmått)
- Hemfints fönster (samtliga modeller & fönstertyper)