Kolgrill - att laga mat med glädje & glöd
Att använda en kolgrill gräver framförhållning och visst tålamod. För att vara miljövänlig skall du helst tända grillen utan tändvätska. Det finns då alternativa tekniker för att få en jämn glöd, exempelvis skorstenständare och eltändare. Det är dags att börja grilla när kolen täcks av en ljusgrå/vit aska. Det kan ta upp till 25 minuter innan det är dags att lägga maten på grillgallret. Då kan det vara dags att bjuda in övriga familjen att hjälpa till kring kolgrillen.
Den vanligaste metoden är att placera maten direkt över kolbädden som glöder. Du kan också grilla med indirekt värme på låg temperatur och under längre tid. Då grillar man bredvid den kraftigaste värmen. Vilken metod ger bäst resultat? Därom tvistar experter på grillning. Med din kolgrill kan du själv pröva det som passar din och familjens smak. Vid indirekt grillning i kolgrill behöver du inte vända på det du grillar, men det tar lite längre tid innan du kan börja äta.
Att välja rätt kolgrill
En välkänd typ av grill är en så kallad klotgrill. Inte oväntat har den klotform och är delad i två halvklot. I den undre delen finns nederst ett galler där kol eller briketter läggs och däröver finns ett galler där maten läggs. Klotgrillen övre halva utgör grillens lock. Aska samlas upp under grillen. En kolgrill kan också utformas som en grilltunna. Jämfört med en klotgrill blir grillytan då betydligt större. Den kan ha två kammare med olika storlek. Du behöver inte grilla i båda kamrarna samtidigt, utan du kan grilla i den stora och varmhålla i den andra.
Det finns flera kolgrillar i det mindre formatet. Du kan köpa en som fungerar som grillugn eller pizzaugn. För utomhusbruk finns även en så kallad grytgrill. Kolgrillar tillverkas av värmebeständiga material. De flesta har inbyggd termometer. Askan kan samlas upp och grillarna kan enkelt rengöras. Alla kolgrillar kan lätt förflyttas på hjul.