Rökgrill med olika träslag
I en rökgrill använder du rökflis eller rökträ som kommer att avge rök. Beroende på vilket träslag du lägger i rökgrillen får du olika smak på det du grillar. För att få bra rökutveckling lägger du ditt rökflis under vatten i ungefär en halv timma. Du lägger flisen direkt på glöden eller inpackad i folie. Om du sticker hål i foliepaketet kommer röken att sippra ut. Det som skall grillas lägger du på ena halvan i grillen. Det kommer att grillas med indirekt värme. Temperaturen i grillen skall vara cirka 100 grader. Träslagen ek och körsbär ger en mild röksmak. Av fruktträden ger äpple den starkaste röksmaken. Den absolut kraftigaste röksmaken ger hickory. Vill du grilla fläskkött, vilt och ost passar hickory extra bra. Om du inte har rökflis eller rökträ från din egna trädgård, går det att köpa.
Att välja rökgrill
En rökgrill kallas ibland för grilltunna. Den har formen av ett avlångt rör som är delat på längden. Övre delen är ledad och kan lyftas och bildar därmed grillens lock. En rökgrill har två kamrar. Du kan grilla i båda samtidigt, men du kan också välja att grilla i den ena och hålla maten varm i den andra. Grillytan i en grill med låda är stor. I den stora kammaren finns en fast installerad termometer.
Du måste lyfta på locket ibland för att kolla att allt ser bra ut. Lyft inte för ofta, eftersom du då tillför syre. Din grilltunna eller rökgrill är tillverkad i värmebeständig plåt. En rökgrill har hjul och går enkelt att förflytta. Ställ den i din trädgård där det är vindstilla så att inte grannar onödigtvis störs av rök från din grill.